Till senaste kommentaren

Varför kan jag inte öppna mitt fönster?

Varför kan jag inte öppna mitt vridfönster?
Elitfönster AB

Kommentarer

 • Hej!

  Om du fortfarande kan öppna ditt vridfönster men att det kärvar kan du nog ”rädda” beslaget genom underhållning. Skickar här med med en beskrivning på hur man gör.

  Går fönstret inte att öppna alls är det svårare och du behöver med största sannolikhet byta spanjoletten. För att kunna byta får du försöka röra handtaget upp och ner inifrån samtidigt som någon med en platt kniv eller liknade försöker få in kolvarna på utsidan av fönstret.

  När du väl sen fått upp fönstret skruvar du bort handtaget. Under bågen sitter det sen vinklar som även dessa måste skruvas bort. Sedan lossar själva spanjoletten som kan bytas ur. Se meromfattade intruktioner bifogat.

  Lycka till!


  Johan Kundsupport
 • Hej, vad bra att ni har en sida somvisar hur man byter spanjolett och underhållning av fönstermekanismen. Två av våra sex elitfönster går inte att öppna och jag vet inte hur jag ska göra för att få bort handtaget (se bild). Det finns inga skruvar! Tacksam för tips hur det går till.
  Vänliga hälsningar // Tor Samuelsson

  Tor Samuelsson
 • Hej Tor!

  Om du absolut inte kan öppna ditt fönster så kan du bryta sönder plastlocket i handtaget så att du kan komma åt skruvarna, via denna länk kan du se hur man gör för att öppna locket när fönstret är öppet Bytespanjolett.pdf (inwido.se) . När du fått bort handtaget så kan du börja med att smörja i hålet så att du smörjer låshuset, sen kan du stoppa i handtaget igen och se om du kan öppna fönstret. Skulle det inte fungera så är enda sättet att såga av spanjoletten och det gör du med ett smalt sågblad för metall i springan mellan karm och fönsterbåge. Innan du gör detta så är det en bra idé att beställa hem ny spanjolett innan så att du kan byta den direkt. Du hittar nya spanjoletter här: Spanjoletter till vridfönster | Elitfönster Webbutik (elitfonster.se)
  Lycka till!
  Johan Kundsupport
 • Hej! Jag kan inte öppna mitt Elitfönster, men bor på fjärde våningen. Är enda alternativet att hyra en skylift, ta mig upp dit och såga från utsidan?

  Hälsningar Daniel
  Daniel Åberg
 • Hej Daniel!

  Om ditt fönster är nyare än 10 år så kan du lägga upp det som en reklamation, bifogar dokument hur du ska anmäla det. Eftersom du inte kan öppna aktuellt fönster för att få reda på id nummer så kan du ta nummer på ett annat fönster i samma bredd.
  Johan Kundsupport
 • Problemet är att det är äldre än 10 år. Jag har tagit reda på id-nummer och redan fått hem en ny spanjolett. Frågan är alltså om det är stört omöjligt att öppna fönstret inifrån.
  Daniel Åberg
 • Hej Daniel!

  Det är omöjligt att göra det inifrån, i springan mellan karm och fönsterbåge kan man såga av spanjolett ändarna så att man kan få upp fönstret.
  Johan Kundsupport
 • Då blir det till att hyra en skylift då.
  Daniel Åberg
 • Hej.
  3 av våra elitfönster har krånglat när det gäller att öppna dem. På två fönster har vi bytt handtag varav det ena börjat krångla igen. Det tredje fönstret går inte att öppna alls. Våra fönster är 2 respektive 5 år gamla. Verkar som att detta är ett återkommande problem på era fönster? Kan ni rekommendera åtgärder som håller och som inte riskerar att skapa samma problem inom 6 månader igen? Mvh madeleine
  Madeleine Barud
 • Hej Madeleine!

  Tråkigt att det krånglar, troligtvis beror era problem på att spanjoletten är dålig eller att montaget inte är korrekt gjort. För att underhålla spanjoletten behöver den smörjas en till två gånger per år, men eftersom du har flera fönster som krånglar bör du felanmäla detta. Bifogar dokument på underhåll och felanmälan.
  Johan Kundsupport
 • Hej!
  Så bra med de här råden!
  Hur vet jag vilken storlek på spanjolett jag ska skaffa?
  Maria
 • Hej Maria!

  Om du kan öppna fönstret eller kan mäta det utifrån så mäter du den öppningsbara delen på fönstret och jämför med storlekarna på hemsidan i butiken. Eller så kan du fotografera etiketten som sitter på överkant fönsterbåge så kan jag se vad det är för storlek och modell. Om du inte kan öppna det kan du titta på ett fönster som är i samma bredd.
  Johan Kundsupport
 • Hej
  Detta är ett annat av fönstren som installerades samtidigt, ska vara samma storlek så vitt jag kan se.
  Kan ni också rekommendera någon att hjälpa oss med bytet - jag törs inte göra det själv, eftersom det är på andra våningen och fönstret inte går att öppna.

  Maria
 • God Eftermiddag Maria
  Den ID märkningen ni hänvisar till -har 4st fönster i samma storlek
  Order 10317663 pos1 AFH 11/14 Modul 11-bredd.

  Denna order är köpt via Optimera och levererad till Lund, där har vi ett service team man kan boka själv. Fönsterservice Syd - Arne Ljunggren 070-59 37 735

  Mari Kundsupport

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.