Smörja dörrbroms på altandörr?

Hej
När jag öppnar och stänger våra altandörrar, så gnisslar det och låter mycket från ovansidan av dörrbladet. Jag tror det är någon Dörrbroms där? Går det att smörja upp dessa eller justera så att dörrarna blir tysta?
Joel Folkesson

Kommentarer

 • God Förmiddag Joel
  Ni kan försöka med att skruva "upp" skruven som sitter i broms kistan ett kvarts varv. Möjligen om vi har skruvat dit bromsen för hårt vid monteringen. En broms ska man inte smörja.
  Mari Kundsupport
 • Ok då ska jag testa detta.
  Joel Folkesson
 • Blev inte hjälpt av inlägget ovan!
  Ylva Ehrnström
 • Hej!
  Om din dörr har börjat låta så kan orsaken vara att dörren har hängt sig lite och då kommer dörrbromsen i kläm. Så då får man justera dörrbladet så att det kommer på rätt plats igen. Så kolla så att dörren är i lod enligt vattenpass.
  Johan Kundsupport
 • Svaret från er har inget att göra med mitt problem. Mitt problem är att dörren precis blivit korrigerad och är i våg utan att den ”låter” men den ”stannar” inte när man vill ha den halvt öppen genom att vrida ner handtaget. Spärren som sitter ovanpå dörrbladet verkar ha blivit för lös men jag kan inte hitta någon skruv att eventuellt spänna.
  Ylva Ehrnström
 • Hej Ylva!

  Om inte bromsen tar när du vrider ner handtaget så är den troligtvis sönder, kan också vara spanjoletten som är sönder. Det ser du om du tittar på kortsidan där kolvarna går ut, finns en liten plastring högst upp på sidan. När du vrider handtaget upp/ner ska den röra sig ett kvarts varv cirka, gör den inte det är spanjoletten sönder. Om den rör sig är den ok men bromsen sönder. Du hittar dessa delar här: Elitfönster Webbutik (elitfonster.se) under fliken reservdelar hittar du både spanjolett och broms.
  Johan Kundsupport
 • Hej Johan, tusen tack för hjälpen. Vi har kommit fram till att det måste vara ”bromsen” som är trasig. Det finns flera alternativ hos er men inget som passar vår dörr. Bredden på vårt dörrbladet mäter 1020 mm. Sedan ska man tydligen lägga till 100 mm. Vi vågar inte beställa någon utan hoppas du kan vägleda oss. Vi kan sända en bild på vad som står på dörrbladet men det verkar inte gå i detta meddelandet.
  Bästa hälsningar Ylva o Roy

  Ylva Ehrnström
 • Hej Ylva!

  Ni har nog en specialbredd på er dörr, så ni kan ta kort på etiketten som är i dörrbladet mot gångjärnen och beställa broms via en återförsäljare typ Beijer, XL-bygg, Bolist för att nämna några exempel. För säkerhets skull kan ni även nämna att dörrbladet är 1020 mm, skulle tro att ni har M11 dörr.
  Johan Kundsupport

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.